Bir Köy Hekimi: Kimsin Sen İnsan?

Koji Yamamura’nın yönetmenliğini üstlendiği Bir Köy Hekimi animasyon kısa filmi 2007 Ottowa Animasyon Festivali’nde ödül aldı. Bir Köy Hekimi, Franz Kafka’nın eserlerinden birisidir. Hikâyede, bir köy hekiminin bulunduğu köyden uzakta başka bir köyde hasta olan çocuğa yardım etmesi için çağrılması ve bu sürede kendi iç dünyasında yaşadığı çatışmaları anlatıyor.

Hasta bir toplumun içinde hasta bir çocuğu iyileştirmek için soğuk bir kış gecesinde yollara düşen hekimin karşısına çıkan zorluklarla kendi iç dünyasında nasıl mücadele ettiğini anlatıyor. Yaşadıkları doğrultusunda fakir ve mutsuz olan hekim, toplumun onun üzerinde yarattığı imaj doğrultusunda kendi içinde varoluşsal sorunlar yaşamaya başlıyor. Bir yandan içinde bulunan hasta adamı iyileştirmek isterken direniyor ve yaşam sanki bunu istermişçesine karşısına çıkan zorluklarda ona yardımcı oluyor (Yola çıkmak için at bulması, hastanın bulunduğu eve çabucak gitmek gibi ). Yolda gitmeye başladığında arkasında bıraktığı şeyleri tek tek düşünmeye başlıyor.

Varoluşsal açıdan baktığında her şey olması gerektiği gibi ilerliyor fakat vazgeçmesi gereken, bırakması gereken ortaya çıkmış düşüncelerinin atında ezilmeye başlıyor. Tüm bunlara rağmen devam etme çabasını, hala eski alışkanlıklarını ve ahlaki zorbalıklara karşı gelme bakış açısını korumaya devam ediyor. Hekim, toplumda bulunan insanları yapmadığı bir şekilde farkında olarak değiştirmeye çalıştığı dünyasının çatışmaları arasında kalıyor. Toplumun istediği, hasta bireyleri izlemek ve “bu konuda elimden hiç bir şey gelmiyor” demek için uyumayı tercih etmek.

Hekim hastanın odasına vardığında ise hastanın onu öldürmesini istiyor. Bu demektir ki hasta, hasta olduğuna ikna edilmiş ve mücadele etmek yerine (tıpkı hekim gibi) ölmeyi ve gitmeyi tercih ediyor. Hekimin elinden bir şey gelmemesi, hastanın iradesiyle söylediği şeyi yerine getirmek istemesi toplum tarafından dışlanan bir hareket olarak ortaya çıkıyor. Hekimin üzerindeki baskı koronun sözlerinde dinleniyor. Toplum ve kendi ahlaki değerleri arasında sıkışıp kalmış bu hekimin hikâyesi insanlığın bir mercek altındaki görüntüsüdür.

Komi Yamamura ise bu güzel hikâyeyi animasyon kısa film haline getirmiştir. Filmde, zaman ve mekân ayarlamalarının sürekli değişmesi, boyutsuzluğun işlenmesi ve sürekli uzayıp kısalan karakterler bir gerçeklik ve rüya arasındaki ayrımı açıkça anlatıyor. En kısa zamanda izlemeniz dileğiyle…

 

PSY JUNGLE – Psytrance Events – Festivals –  Decoration Team – Visuals Team Portal 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s