2014 yılında yaşamını kaybeden performans sanatçısı Chris Burden’ın sanatı “çerçeveye almak” ile ilgiliydi. Sanatın bir konuyu, durumu veya olayı çerçeveye alınması hali olarak görüyordu. Los Angeles’ta Urban Light adlı heykel projesi zamanın geçişinin görsel bir benzetmesi olarak tarihin çerçeveye alınmasıydı.
1971 yılında yaptığı Trans-fixed performans gösterisinde, kendisini Volkswagen’in üzerinde çarmıha germiş ve insanlara şiddeti ve acıyı canlı olarak izlettirmiştir. Sanatçı, seyircinin gözleri önünde gerçekleşen acının karşısında ne yapacağını merak etmesi üzerine bu çalışmayı gerçekleştirmiştir. Yaptığı tüm performans gösterileri acı ve şiddet konulu olması, insanların bu konular üzerinde daha çok düşünmesini sağlamıştır. Irk şiddeti, acıya ve savaşa karşı tepkisiz olan toplumun bir sarsıntıya ihtiyacı olduğuna inanıyordu. Seyircilerin önünde arkadaşına kendisini vurdurtarak toplumsal ilişki dinamikleri yeniden heyecanlandırıyor ve ateşlendiriyordu. Titiz ve keskin çalışmaları dâhice ve enderdi. Neden bunları yaptığı sorusuna ise verdiği cevap şuydu: “Bir sanatçı olarak ciddiye alınmak istedim.”
Yaptığı “Ateş et” performans gösterisinde seyirciye iktidarın doğasını anlatmak istedi. Verilen emirlere karşı nasıl tepki verdiğimizi, kuralların ve sorumlulukların arasındaki ayrımı ne kadar yapabildiğimizi göstermek istedi.
Toplumda gerçekleşen savaş, şiddet, İsa’nın çarmıha gerilmesi, bir kişinin vurulması gibi olaylarda toplumun sessizliği seyirci olma yönündedir. İnsanlar bir şiddet olayı karşısında, şiddet gören kişiyi izlerken harekete geçmezler ve o kişinin ölüm anlarında ne kadar acı çektiği gerçeğini çok fazla düşünmezler. Sanatçı, insanların acı karşısında nasıl transa(vecih) geçtikleri ve oldukları yerde sabitlendiklerini göstererek sanatın bir nevi empati yoluyla aktarımını gerçekleştirdi. Bu acı ve şiddet gösterilerinin asıl amacı acıyı reddeden ve fark etmeyen seyirciyi harekete geçirmekti.
Kendi bedenini kullanarak acıyı aktaran sanatçının böyle performanslar sergilemesinin nedeni, küçük yaşta geçirdiği motosiklet kazası sonucunda, anestezi olmadan ameliyat olmasıydı. Yaşadığı fiziksel acı deneyimini, gelecekteki gösterilerine yansıttı. Yaptığı performans gösterileri ile tüm zamanlara meydan okuyor ve Vietnam Savaşı’nda ölen insanların acılarını gerçek bir şekilde gözler önüne seriyor. Medya gibi sanal ortamlarda insanların anlayamadığı vahşeti gözler önüne sererek izleyenleri gerçek dünyaya taşıyor.
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=ToeQ3VDXCR8
PSY JUNGLE – Psytrance Events – Festivals – Decoration Team – Visuals Team Portal