Türünün arasında en iyilerden biri olan 1969 yapımı Easy Rider filmi, kuşkusuz bilincimizin değişiminin sinemaya uyarlanmış hali. Film, son zamanlarda oldukça yaygınlaşan Psychedelic kültürünün, yeni doğmaya başladığı zamanlar olan 1960 yıllarında geçiyor. Karakter arasında geçen konuşmalarda çok temel şeylerden bahsetmesine rağmen farklı düşünme/ hissetme biçimleri filmin akışı içerisinde ortaya çıkıyor.
Peki, bu kültür nasıl ortaya çıktı? İnsanlar nasıl yeni bir dünya görüşüne sahip olmaya başladılar? Easy Rider filmi bu konuyu basit ve akıcı bir şekilde ele alarak, hepimizin ufkunu açıyor. “Özgürlük” kelimesini, gerçek anlamıyla altını çizerek yaşadığımız politik ve düşünsel süreçlerimizin bizi ne şekilde etkilediğiyle ilgili harika bir konuşma geçiyor.
“Piyasada alınıp satıldığında özgür olmak çok zor. Kimseye özgür olmadıklarını söyleme, çünkü onlar olduğunu kanıtlamak için öldürmek ve sakatlamakla meşgul olurlar. Seninle konuşacaklar ve seninle bireysel özgürlük hakkında konuşacaklar. Ama karşılarında özgür bir birey görüyorlar ve bu onları korkutacak. Onları tehlikeli kılıyor. ”
Görünen o ki, dışsal faktörler ve kendi içimizde alıp veremediğimiz bu mücadelelerin sonu bir hapishaneden başka bir şey olmuyor. Kendi kendimize karşı ne kadar özgürüz? Ne kadar özgürüm? Özgürlük bizim elimizde mi? Özgürlük aldığımız ve verdiğimiz kadar mı var olur?
Herkesin bu sorularla ilgili birbirinden farklı cevapları olsa da, tamamen bağımsızlık yani özgürlük, bağımlı olduğumuz şeyler kadar vardır. Ne kadar özgür olduğumuzu düşünürsek, bir o kadar da hapishanede yaşadığımızı düşünürüz. Bu yaratılan düşünce sistemi bize özgürleşmek gibi bir amaç verebilir ve bu amaç doğrultusunda birçok eylemde bulunabiliriz. Fakat anlaşılması güç olan şey, özgürlük derken köleliği düşünüyor ve bunu yaratıyor olmamızdır.
Woodstock kuşağı ise, insan var olduğundan beri farkındalığı ve yaşadığımız dünyayı sorgulamayı ilk kez kolektif bir şekilde gerçekleştirmiştir.
PSY JUNGLE – Psytrance Events – Festivals – Decoration Team – Visuals Team Portal